Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Ηλιακή Αναμέτρηση» - Αγώνας Οχημάτων που Κινούνται με Ηλιακή Ενέργεια - 19 Ιουνίου 2010

Η «Ηλιακή Αναμέτρηση», ένας διεθνής αγώνας οχημάτων («ράλλυ») που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Μαθητές από γυμνάσια και λύκεια, φοιτητές και νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, αναμένεται να συμμετάσχουν στον αγώνα, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου 2010 στην πίστα «Daytona» στο Τσέρι. Οι ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζουν τα ηλιακά τους οχήματα.

Τα οχήματα που θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση θα ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τα τεχνικά κριτήρια και τον τρόπο με τον οποίο έχουν κατασκευαστεί και θα λάβουν μέρος στην αναμέτρηση της ανάλογης κατηγορίας. Οι δύο κατηγορίες οχημάτων που θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση είναι η κατηγορία «Πρόκληση» και η «Ανοικτή» κατηγορία.

Οι τεχνικές προδιαγραφές για τις δύο κατηγορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου (http://www.cyi.ac.cy/solar_vehicle). Οι προδιαγραφές της κατηγορίας «Πρόκληση» προνοούν οχήματα κατασκευασμένα από εμπορικά διαθέσιμα υλικά με συνολικό κόστος κατασκευής που να μην υπερβαίνει τα 20,000 Ευρώ. Τα οχήματα της «Ανοικτής» κατηγορίας μπορούν να κατασκευαστούν με οποιαδήποτε υλικά και με οποιοδήποτε κόστος με την προϋπόθεση ότι θα περάσουν από έλεγχο για απόδειξη της τήρησης των ανάλογων κανόνων ασφάλειας της κατηγορίας.


Συμμετοχή στην «Ανοικτή» κατηγορία έχει ήδη δηλώσει η ομάδα «Swisspirit», νικήτρια της Παγκόσμιας Ηλιακής Αναμέτρησης που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Αυστραλία και η ομάδα του «CERN», η οποία θα διαγωνιστεί με το όχημα που κατασκευάστηκε το 1988 επιδεικνύοντας πως μπορούσε να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια ακόμα και πριν 22 χρόνια!

Σκοπός των διοργανωτών δεν είναι μόνο η οργάνωση ενός απλού αγώνα ηλιακών αυτοκινήτων, αλλά και η εμπλοκή του κυπριακού κοινού σε μία εκδήλωση που θα προσφέρει πολλά εκπαιδευτικά οφέλη και ενημέρωση σχετικά με τις διάφορες εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας αποτελεί επίσης η πρόκληση ενδιαφέροντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ειδικότερα, αλλά και γενικότερα για τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και το επιστημονικό έργο, αλλά και η ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, μέσω της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των νέων. Τέτοιου είδους αναμέτρηση δεν έχει διοργανωθεί ξανά στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες διοργανώσεις στο μέλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.cyi.ac.cy/solar_vehicle


(Δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΙΠΕ http://crpf.metacanvas.com/EL/news/2732.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου