Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Στα βιολογικά προϊόντα το μέλλον


Η μελέτη, που τυγχάνει αξιολόγησης στο υπ. Γεωργίας, δείχνει πως ο κλάδος έχει μέλλον, φθάνει να ληφθούν μέτρα για παραγωγή φθηνότερων προϊόντων, ικανών να καλύψουν εξειδικευμένες ανάγκες. Πρόταση για στροφή σε βιολογική παραγωγή

Το μέλλον της κυπριακής γεωργοκτηνοτροφίας βρίσκεται στην παραγωγή χαλλουμιού, την παραγωγή προϊόντων για εξειδικευμένες αγορές (π.χ. αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων), στα βιολογικά τρόφιμα, τα αρωματικά φυτά, τα πρώιμα κηπευτικά προϊόντα, το βιολογικό ελαιόλαδο και τα σανοδοτικά φυτά.
Μεγάλη επιστημονική μελέτη, η οποία αυτή την περίοδο αξιολογείται από το υπουργείο Γεωργίας, έδειξε πως η γεωργία μπορεί να έχει μέλλον στην Κύπρο, φθάνει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Ένας από τους βασικούς στόχους που πρέπει να τεθούν είναι να μεγαλώσουν περαιτέρω οι σημερινές μεγάλες γεωργικές μονάδες, έτσι ώστε, με τη βοήθεια και του μάρκετινγκ, τα προϊόντα τους να προωθηθούν σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.


ΠροειδοποίησηΗ μελέτη πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας και φέρει τίτλο «Σχέδιο Οράματος για τη Γεωργική και Αγροτική Οικονομία της Κύπρου με Ορίζοντα το 2020».
Τη μελέτη συνέταξε η εταιρεία Βακάκης και Συνεργάτες ΑΕ / ΒΑΚΑΚΗΣ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΑΕ και από τον περασμένο Μάρτιο παραδόθηκε στο τμήμα Γεωργίας για περαιτέρω αξιοποίηση.
Στη μελέτη καταγράφεται ότι η γεωργική δραστηριότητα δεν ευνοείται στον ίδιο βαθμό σε όλες τις περιοχές του νησιού. Για παράδειγμα, οι γεωργοί των ορεινών περιοχών καλούνται να ασχοληθούν και με άλλου είδους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, ενώ οι μικρές γεωργικές μονάδες προειδοποιούνται ότι θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα από τον ανταγωνισμό.

Η στρατηγικήΗ προτεινόμενη στρατηγική είναι, σύμφωνα με το «Όραμα», τρισδιάσταση:
*Στρατηγική για τη γεωργία, που στοχεύσει να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές βασικών γεωργικών προϊόντων της Κύπρου και να υποκαταστήσει μερικώς εισαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων, με στόχο την ορθολογιστική χρήση των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα του νερού.
*Στρατηγική διάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των τεχνικών και θεσμικών υποδομών της κυπριακής βιομηχανίας τροφίμων.
*Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, στη βάση των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, με βασικούς στόχους την ενίσχυση της πολυαπασχόλησης στη γεωργία και την ισχυρή προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι ιδιότητες της γεωργίαςΗ μελέτη χωρίζει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε τρεις κατηγορίες:
*Γεωργία ορεινών - μειονεκτικών περιοχών
Στη μελέτη καταγράφεται πως η γεωργία μικρής κλίμακας με χαμηλή χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και ελάχιστη απασχόληση δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στο στόχο της ανταγωνιστικής παραγωγής. Στις ορεινές περιοχές το εισόδημα από τη γεωργική παραγωγή μπορεί να αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, προέχει η δημιουργία νέων πεδίων απασχόλησης και εισοδήματος στις περιοχές αυτές, όπως είναι οι διάφορες μορφές τουρισμού, εστίασης και αναψυχής, τα προγράμματα διαχείρισης του περιβάλλοντος και άλλες παρα-γεωργικές και εξω-γεωργικές δραστηριότητες. Σημειώνεται επίσης ότι οι γεωργικές δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές συμβάλλουν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του τοπίου, στη διατήρηση και προαγωγή της βιοποικιλότητας και, συνεπώς, στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο μέλλον οι εκμεταλλεύσεις αυτές θα υποστηρίζονται ακόμα και με άμεση εφάπαξ ετήσια μεταφορά εισοδήματος από την πολιτεία, σε αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στις τοπικές κοινωνίες.
*Μεσαίου και μικρού μεγέθους γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Οι εκμεταλλεύσεις αυτές δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν στην πρόκληση για ανταγωνιστική παραγωγή και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο. Για τις εκμεταλλεύσεις αυτές προτείνεται η επάνοδος σε πολυκαλλιεργητικές και συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Μπορούν, επίσης, να εφαρμοστούν επιμέρους στόχοι και μέτρα, όπως για παράδειγμα δημιουργία νέων πεδίων απασχόλησης, εκτός της γεωργίας, κάτι που αναφέρθηκε και για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Το ζητούμενο είναι η πολυαπασχόληση και η εξασφάλιση οικογενειακού εισοδήματος από διάφορες πηγές.
*Μεγάλες μονάδες επιχειρηματικής μορφής
Οι μονάδες αυτές, με υψηλό βαθμό τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και υψηλή παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με εξεύρεση επιλεγμένου προσωπικού, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να περάσουν από το καθεστώς των επιδοτήσεων στην επιχειρηματικότητα, από την ατομική στη συλλογική δράση - κυρίως για την πώληση των προϊόντων τους - από την απόλυτη ελευθερία χρήσεως των φυσικών γεωργικών πόρων, κυρίως του νερού, στην ελεγχόμενη χρήση τους.

Και το μάρκετινγκΗ αυξανόμενη επιθυμία των αλυσίδων λιανικού εμπορίου για αποκλειστικά και εξειδικευμένα προϊόντα και τρόφιμα, προσφέρει νέες ευκαιρίες μάρκετινγκ στους μικρούς και μεσαίους προμηθευτές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Για παράδειγμα, προϊόντα όπως «ανοιξιάτικες πατάτες Κύπρου», «χαλλούμι Κύπρου», «πρώιμα οπωρολαχανικά βιολογικής καλλιέργειας», «βιολογικό ελαιόλαδο» μπορούν να ικανοποιήσουν τις εξειδικευμένες ανάγκες και τις προτιμήσεις μερίδας των καταναλωτών - πελατών τους. Αρκετές από τις σημερινές πλέον κερδοφόρες αλυσίδες λιανικού εμπορίου είναι πετυχημένες ακριβώς γιατί έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις συγκεκριμένες επιθυμίες των πελατών τους.
Επίσης, καλαίσθητα συσκευασμένα προϊόντα, όπως «Cyprus spring puddies», «Organic Cyprus early spring potatoes», «Organic Cyprus halloumi», «Light Cyprus halloumi», «Cyprus early spring organic veggies» μπορούν να ανατρέψουν τις τρέχουσες κατά την τελευταία πενταετία αρνητικές τάσεις στο γεωργο-διατροφικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Με τη δημιουργία νέων προϊόντων ανοίγουν και νέες αγορές με μεγαλύτερη κερδοφορία.



Οι επιδοτήσειςΤην κατασκευή μονάδων για παραγωγή βιολογικού χαλλουμιού και βιολογικών παραγώγων κρέατος προτείνει η μελέτη και τονίζει πως ήδη για αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αντληθούν επιδοτήσεις από την ΕΕ. Σε σχέση με το χαλλούμι, η μελέτη καταγράφει την προσπάθεια θεσμοθέτησής του ως προϊόντος ΠΟΠ ή ως ειδικού ποιοτικού προϊόντος, κάτι που θα το αναδείκνυε περαιτέρω ως ένα εξαγώγιμο προϊόν.
Σημειώνεται δε πως τα κυπριακά γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα παρουσιάζουν σήμερα μειωμένη ανταγωνιστικότητα (χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλό κόστος παραγωγής, έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και χρόνια προβλήματα). Τονίζεται πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητά τους και να παράγονται προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί, λόγω συγκριτικού πλεονεκτήματος, στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, στα βιολογικά, στα αρωματικά φυτά, στα πρώιμα κηπευτικά και στα σανοδοτικά φυτά.


ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κωδικός άρθρου: 944296
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/05/2010, Σελίδα: 37

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου