Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης


Το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα υπεράκτιααιολικά πάρκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που βασίστηκε σε προσχέδια των εθνικών ενεργειακών στρατηγικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες άρχισε να σχηματίζεται μια πρώτη εικόνα για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης το 2020, καθώς τα 27 κράτη μέλη πασχίζουν να προλάβουν τις προθεσμίες για την κατάρτιση των «Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Τα Εθνικά Σχέδια Δράσης θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ωστόσο τα περισσότερα κράτη μέλη έχασαν την προθεσμία οπότε η Κομισιόν δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Ωστόσο το Reuters έδωσε μια πρώτη ιδέα για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, βασιζόμενο σε προσχέδια των εθνικών στρατηγικών, τα οποία συνηγορούν στο ότι η αιολική ενέργεια θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, το δυναμικό από τα χερσαία αιολικά πάρκα αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% στη Γερμανία, κατά 130% στην Ιρλανδία, 230% στην Ιταλία και 74% στην Ισπανία.
Το δυναμικό από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να φτάσει τα 10.000 MW στη Γερμανία, τα 2.300 MW στην Ιρλανδία, τα 1.000 MW στην Ιταλία και τα 3.000 MW στην Ισπανία.
Η ανάπτυξη αυτή εκτιμάται ότι θα θέσει σημαντικές προκλήσεις στις υποστηρικτικές υπηρεσίες της αιολικής βιομηχανίας.
«Για την παραγωγή ενέργειας από παράκτια αιολικά πάρκα θα χρειαστούμε μεγάλες επενδύσεις και καλές υποδομές, ενώ θα πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα μέσα ώστε να μεταφέρουμε τις γεννήτριες στη θάλασσα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.
Τα προσχέδια στα οποία βασίστηκε το δημοσίευμα του Reuters δίνουν μια λεπτομερή περιγραφή σχετικά με το όραμα των εθνικών κυβερνήσεων για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια που προαναγγέλθηκαν.
Η οικονομική κατάσταση, η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων, οι επιδοτήσεις και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, όπως εξάλλου και ο σωστός σχεδιασμός ή η πολιτική σταθερότητα.
Original Article http://www.econews.gr/2010/07/02/news-europe-energy-future/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου