Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΚΡΙΣΗ (2 Μαίου 2011)


Σίγουρα οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ ευθύνονται για την κρίση. Για να υπάρξει ανάπτυξη σε καιρό κρίσης χρειάζονται λεφτά με χαμηλό επιτόκιο για χρηματοδοτήσεις. Εαν οι τόκοι και άλλα έξοδα είναι πολύ υψηλά καμιά εταιρεία δεν θα μπει στον πειρασμό να επενδύσει για να δημιουργήσει κάτι για το μέλλον.. Αντι αυτού θα προτιμήσει (εαν και εφόσον έχει τα λεφτά) να τα επενδύσει αντί στην ίδια την εταιρεία για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάπτυξη , θα τα επενδύσει ως γραμμάτια κλπ σε κάποια τράπεζα.

Έχει πάρα πολύ καιρό που προσπαθώ να βρω τρόπο χρηματοδότησης - επένδυσης αλλά δυστυχώς τα επιτόκια κλπ είναι πολύ ψηλά. Ακόμη και προγράμματα για ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ όπως το JEREMIE (για μικρομεσαίες επιχειρήσεις) καταλήγουν ασύμφορα σε σχέση παρόμοια προγράμματα στην ΕΥΡΩΠΗ. Με αυτό το τρόπο η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανάπτυξη, η βοήθεια στο κάθε ΝΕΟ επιστήμονα, επιχειρηματία να δημιουργήσει τα ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ δημιουργώντας κάτι πρωτοποριακό ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ. Χωρίς ΦΤΗΝΗ χρηματοδότηση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ανάπτυξη. Εκείνο που ΔΕΝ καταλαβαίνουν κάποιοι ειναι ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Υπάρχουν ΔΥΟ τρόποι να αυξήσει τα έσοδα του το ΚΡΑΤΟΣ. ?(1)ή επιπλέον ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (η οποία ΠΛΗΤΤΕΙ την ΑΝΑΠΤΥΞΗ) (άμεση ή έμμεση μέσω των ΤΡΑΠΕΖΩΝ κλπ) (2) Προωθώντας την ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ¨ΟΧΙ όμως με την συνηθισμένη έννοια που εννοούν κάποιοι (φτιάχνουμε δρόμους, κτίζουμε γραφεία για τους Δ. Υπαλλήλους κλπ) αλλά Δημιουργώντας ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορεί κάποιος να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ , να ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΕΙ, να πάρει ΦΤΗΝΗ χρηματοδότηση, ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ. Ας μας πει κάποιος αν υπάρχουν (π.χ. Business Cites, Business Parks κλπ) στα πρότυπα του εξωτερικού (Αγγλία, Σουηδία κλπ) στο οποίο κάποιος μπορεί να στεγάσει ΦΤΗΝΑ την επιχείρηση του... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Εκείνο που υπάρχει ειναι ΠΑΡΑΦΟΥΣΚΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ (αγοράς, ενοικίου), (λόγω παραφουσκωμένων επιτοκίων ΤΡΑΠΕΖΩΝ) - αποτέλεσμα για κάποιο να είναι ΑΔΥΝΑΤΟ καν να ξεκινήσει.

Εαν ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ η πραγματική ΑΝΑΠΤΥΞΗ (με χαμηλά επιτόκια κλπ) το αποτέλεσμα μπορεί να μήν έρθει ΑΥΡΙΟ αλλά ΜΕΘΑΥΡΙΟ αλλά ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, δεν θα χάσει το κράτος. Αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ όλοι βλέπουν πως να τα μπαλώσουν σήμερα ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ πως να τα μπαλώσουν για τα καλά,για το μέλλον των επόμενων γενιών.

το άρθρο γράφτηκε στο FACEBOOK στις 2 Μαίου 2011
http://on.fb.me/WLjdGf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου