Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές μετά την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές μετά την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού

 

Η χρήση των ορυκτών πηγών ενέργειας πρέπει να σταματήσει και να προτιμηθούν ανανεώσιμες πηγές. Αυτό ζητούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μετά την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού.

 
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές θέλουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όχι μόνο για τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των ορυκτών πηγών, αλλά και για την ασφάλεια τροφοδοσίας. Το αίτημα επικαιροποιείται και εξαιτίας της καταστροφής που συντελείται στον κόλπο του Μεξικού.
Μία νέα έκθεση από το Οικολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου δείχνει ότι τελικά είναι εφικτό, η Γερμανία μέχρι το 2015 να πάψει να εκπέμπει CO2. Και αυτό χωρίς να υποχρεωθούν οι πολίτες να υποβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο ή να μειωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα υπάρχει ένας ακόμα λόγος να τονιστούν τα συμπεράσματα αυτά. "Αυτό που μας δείχνει η καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού είναι ότι η χρήση της ενέργειας όταν όλο και πιο περίπλοκη και όταν συντελείται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα μπορεί να έχει ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα", λέει εκ μέρους του Ινστιτούτου ο Φέλιξ Μάτες.

«Πράσινη ενέργεια» και θέσεις εργασίας

Αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του ΜεξικούΑντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του ΜεξικούΈτσι λοιπόν, η αντικατάσταση των ορυκτών από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μπορεί να φαντάζουν σήμερα ακριβές, αλλά μακροπρόθεσμα είναι μια πολύ καλή επένδυση. "Στην έρευνα αυτή εστιάσαμε στις θετικές παράπλευρες συνέπειες", λέει ο Μάτες. Για παράδειγμα σε ενεργειακές πηγές που δεν μολύνουν τα νερά, ή σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φτώχειας, διότι το πετρέλαιο θα γίνει ακριβότερο. Εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι καλό μόνο για το κλίμα, αλλά μας προστατεύει και από ευαίσθητες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας".
Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα της μετάβασης στις εναλλακτικές πηγές είναι ότι δεν εξαντλούνται όπως οι ορυκτές πηγές, λέει ο Ντέιβιντ Κάντμαν από το διεθνές δίκτυο δήμων και κοινοτήτων για την αειφόρο ανάπτυξη."Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμη ότι με τη μετάβαση στην "πράσινη" οικονομία θα δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας στις κατασκευές στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, στις δημόσιες συγκοινωνίες κοκ".

Ενέργεια και κλιματική πολιτική

Με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κόντρα στις κλιματικές αλλαγέςΜε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κόντρα στις κλιματικές αλλαγέςΥπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ της "πράσινης" οικονομίας λέει η Σίντι Μπάξτερ από τη Greenpeace που παρακολουθεί επί 20 χρόνια τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Κατά βάση λέει, όλοι γνωρίζουν ότι επ΄ αυτού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. "Πρέπει να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Σ΄ αυτό πρέπει να οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Μία διεθνής συνθήκη που θα μειώσει την εξάρτησή μας από τις ορυκτές πηγές ενέργειας και θα μας οδηγήσει στις καθαρές πηγές για να αντιμετωπίσουμε και τις κλιματικές αλλαγές".
Η σημερινή καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού με όλες τις συνέπειες για το περιβάλλον  και τον άνθρωπο δείχνει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που θα συντελεστεί αν δεν δράσουμε σήμερα, λέει ο Φέλιξ Μάτες από το Οικολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου. Στο μέλλον η ενεργειακή πολιτική θα είναι μόνον μία πτυχή της πολιτικής για το κλίμα.

Helle Jeppesen / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου