Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο «πράσινος» γύρος του κόσμου οικογενειακώς

Το ξεχωριστό ταξίδι μιας οικογένειας Ελβετών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ Ενα ζευγάρι Ελβετών, μαζί με τα τρία του μικρά παιδιά, κάνει εδώ και επτά χρόνια τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο και ιστιοπλοϊκό, με σκοπό να διαδώσει τον οικολογικό τρόπο ζωής. Αυτή τη στιγμή ο Ντάριο και η Σαμπίνε Σβέρερ, η (μετα)μοντέρνα εκδοχή της θρυλικής λογοτεχνικής Οικογένειας Ελβετών Ροβινσώνων, βρίσκονται στο Κατμαντού.


Ο 42χρονος Ελβετός κλιματολόγος και η γυναίκα του ξεκίνησαν το 2003 έναν «πράσινο» γύρο του κόσμου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους που θα συναντούσαν σε έναν πιο περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο ζωής. Αρνούμενο να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο μετακίνησης που πιθανώς να έβλαπτε την κλιματική ισορροπία, το ζευγάρι κινείται εδώ και επτά χρόνια με ποδήλατο ή ιστιοπλοϊκό σκάφος, εκμεταλλευόμενο την αιολική ενέργεια. «Θέλουμε να μεταδώσουμε στους ανθρώπους το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξής μας με τη φύση και να τους προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους της επικείμενης κλιματικής αλλαγής» τονίζει ο κ. Σβέρερ, ο οποίος έχει γυρίσει μέχρι σήμερα, μαζί με τη σύζυγό του, συνολικά 47 χώρες κι έχει συλλέξει πάνω από 22 τόνους σκουπιδιών από διάφορα μέρη.

Το ζευγάρι των παράτολμων εξερευνητών ξεκίνησε το ταξίδι του από την Ευρώπη, έφτασε μέχρι την Καραϊβική, κατέβηκε μέχρι τα νησιά Γκαλάπαγκος και κατόπιν ανέβηκε το ψηλότερο βουνό των Ανδεων, την Ακονκάγκουα. Από τη Χιλή συνέχισε το ταξίδι του με κατεύθυνση την Αυστραλία, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ. Το πιο συναρπαστικό στοιχείο σχετικά με την περιπέτειά του αυτή είναι το γεγονός ότι η παρέα του, από το 2003 μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά τρία μέλη. Η Σαμπίνε έμεινε τρεις φορές έγκυος γεννώντας τα παιδιά της οικογένειας Σβέρερ στον... δρόμο. Η πρωτότοκη κόρη τουςΣάμπινε γεννήθηκε στην Καραϊβική, ο τρίχρονος Αντρι γεννήθηκε στην Παταγονία και ο ηλικίας εννιά μηνών
Νώε στην Αυστραλία.

Μέσα σε επτά χρόνια η οικογένεια Σβέρερ δίδαξε μια φυλή ιθαγενών του Εκουαδόρ να χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια, ενέπνευσε έναν Χιλιανό να χτίσει ένα σπίτι αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια, ενώ υπολογίζει πως έχει μιλήσει σε πάνω από 45.000 παιδιά σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης.

«Επιθυμία μας είναι να μεταφέρουμε στα μικρά παιδιά τη σημασία αθλημάτων όπως η ιστιοπλοΐα, η ποδηλασία και η ορειβασία» επισημαίνει ο Ελβετός κλιματολόγος, ο οποίος έχει ονομάσει το ιστιοπλοϊκό τους σκάφος «Παντσαμάμα», που σημαίνει «Μητέρα Γη» στη γλώσσα των Κουετσούα, μιας φυλής που ζει στις Ανδεις του Περού και κατάγεται από τους Ινκας.

Επόμενος σταθμός της Οικογένειας Ελβετών Ροβινσώνων είναι η Αφρική, η μοναδική ήπειρος, μαζί με τη Βόρεια Αμερική, που δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη. «Θέλουμε να πατήσουμε οικογενειακώς την κορυφή του Κιλιμάντζαρο» καταλήγει ο κ. Σβέρερ θέτοντας τον επόμενο μεγαλεπήβολο στόχο τους.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=305288&dt=11/06/2010#ixzz0sA7Myvpu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου